top of page

Palmuöljy

Palmuöljyn haitoista ja epäeettisyydestä puhutaan juuri nyt, mutta miksi?

Orangit ovat yksi laji monien joukossa, jotka kärsivät sademetsän raivauksista. Kuva © Pixabay


Itse sain nähdä pysäyttävän espanjalaisen dokumentin palmuöljyn tuotannosta ja sen monista haitoista muutama vuosi sitten. Vaikka espanjan kielen taitoni ovat aloittelijan tasolla, niin ymmärsin dokumentista enemmän kuin halusinkaan tietää nimenomaan kuvamateriaalin kautta. Dokumentin jälkeen olen tietoisesti katsonut kaikkien tuotteiden ainesosalistaukset ja jos tuotteessa on ollut palmuöljystä tuotettua raaka-ainetta, olen aina jättänyt sen hyllylle. Miksi siis kannattaisi välttää palmuöljyä vai onko se niin tarkkaa kun ostaa jonkun tietyn tuotteen palmuöljyllä? Haluaisin vastata näihin kysymyksiin tässä blogipostauksessa ja kertoa lyhyesti sekä selkeästi palmuöljystä ja sen haitoista.



Mikä on palmuöljy?


Palmuöljy on peräisin öljypalmun hedelmistä. Se voidaan uuttaa hedelmistä kahdella tavalla: hedelmien lihasta - jota käytetään usein elintarvikkeissa - ja ytimestä (kivi hedelmien keskellä) - tyypillisesti kosmetiikassa.

Palmuöljyä löytyy noin 50 prosentista tuotteista, joita kulutamme päivittäin elintarvikkeissa, kosmetiikassa, puhdistus- ja henkilökohtaisen hygienian tuotteissa. Sitä käytetään myös yleisesti biopolttoaineiden valmistukseen.



Miksi palmuöljyä pidetään kiistanalaisena?

Palmuöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy. Palmu voi kasvaa vain päiväntasaajalla, trooppisilla alueilla. Indonesian ja Malesian osuus on 85% maailman palmuöljytuotannosta.

Tämä tarkoittaa, että nykyiset vaatimuksemme aiheuttavat valtavan paineen planeetan kaikkein monimuotoisimmille alueille.

Tämä aiheuttaa suoraan elinympäristön ja villieläinten massamenetystä, rikkoo ihmisoikeuksia ja kiihdyttää ilmastonmuutoksen vaikutuksia.



Missä tuotteissa palmuöljyä käytetään?


Palmuöljy elintarvikkeissa


Elintarviketeollisuus on itse asiassa vastuussa 72 % palmuöljyn maailmanlaajuisesta käytöstä. Jäätelöt, keksit, aamiaismurot ja margariini ovat vain joitain suosituimmista elintarvikkeista, joissa sitä löytyy.


Jonkin aikaa sitten Iltalehti oli tehnyt 100 tuotteen listauksen, jossa on käytetty palmuöljyä. Tästä saa jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka laaja-alaisesti öljyä käytetäänkään.

”Raaka-ainetta käytetään, koska se on edullinen, sillä on hyviä ominaisuuksia kuten mieto maku ja haju, sitä on helppo paistaa ja sillä saa tuotteeseen kermaisen koostumuksen.” - Iltalehti

Dokumentissa tehtiin sokkomakutesti, jossa tarjolla oli lehtitaikinasta leivottuja leivoksia. Toinen oli leivottu palmuöljystä valmistetulla margariinilla ja toinen oli leivottu muista öljyistä valmistetulla margariinilla. Kumpikohan leivos vei voiton? Se jossa oli palmuöljystä valmistettua margariinia. Erityisesti lehtevät taikinat saavat makua ja rakennetta palmuöljystä valmistetusta margariinista. Alle kolmasosa testiin osallistujista piti toisesta leivoksesta enemmän, sillä se tuntui hieman kevyemmältä syödä. Tässä ovat mukana myös meidän makutottumukset. Olemme syöneet ja kuluttaneet palmuöljystä tuotettuja tuotteita jo pitkän aikaa ja olemme täten myös tottuneet sen ominaisuuksiin.


Palmuöljy kosmetiikassa


Palmuöljyä käytetään myös laajalti kosmetiikassa, kuten hammastahnassa, meikissä ja ihonhoidossa sekä kotitalouksien puhdistusaineissa, kuten astianpesu- ja pesutuotteissa.

Kosmetiikkayritykset ovat huomanneet, että ihmiset jotka eivät halua käyttää palmuöljystä tehtyjä tuotteita välttävät tietysti sanaa ”palmuöljy” ainesosaluettelossa. Siksi monet johdannaiset ja valmisteet, jotka on valmistettu tai johdettu palmuöljystä voidaan lain mukaan nimetä eri raaka-aineen nimikkeellä. Usein kuluttaja ei voi tietää näitä nimiä tai muistaa ainakaan täysin ulkoa, joten on olemassa listaus näistä kaikista raaka-aineista, jotka on voitu valmistaa palmuöljystä. Katso listaus täältä. Lista on pitkä, mutta pitää muistaa myös, että osa listalla olevista raaka-aineista voidaan valmistaa myös toisista lähteistä kuten kookoksesta, kaakaosta tai muista öljyjä sisältävistä kasveista.


”Kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n mukaan palmuöljyä tai sen johdannaisia voi olla myös tuotteissa, joiden tuoteselosteissa ei lue palmuöljy. Järjestön tekemän listauksen mukaan palmuöljyä voi olla esimerkiksi Sodium Laureth Sulfate -nimisessä aineessa.” - Iltalehti

Öljypalmun hedelmä.

Kuva © Pixabay


Miksi palmuöljy on haitallista?

Isoimmat haitat ja ongelmat ovat:

  • Sademetsän raivaus ja eläinkato

  • Epäterveellisyys

  • Kiihdyttää ilmastonmuutosta

  • Työntekijöiden huono asema

  • Vastuullisesti kasvatettu on kyseenalaistettu

Kulutuksen tarpeen kasvaessa myös palmun kasvatus on vaatinut laajennusta, jolloin sademetsän raivaus jatkuu. Monimuotoisuuden katoaminen palmun kasvatuksen tieltä on vaikuttanut negatiivisesti sademetsäalueiden kasvistoon sekä eläimistöön.


Ravitsemussuosituksissa (Ruokavirasto) suositellaan vähentämään palmuöljyn käyttöä sen korkean tyydyttyneen rasvan määrän vuoksi. Palmuöljyn valmistuksessa voi myös syntyä haitallisia aineita.


Sademetsän raivaus kasvatusalueiksi kiihdyttää ilmastonmuutosta. Isot luonnolliset metsäalueet sitovat itseensä paljon tehokkaammin hiilidioksidia ilmasta kuin yksipuolinen palmuviljelysmaa.


Työntekijät usein tekevät palmun kasvatusalueilla työtä minimipalkalla ja vaarallisissa olosuhteissa ilman suojavarustuksia. Palmuöljy tuotetaan mahdollisimman tehokkaasti ja halvalla, joka näkyy myös työntekijöiden hyvinvoinnissa.


RSPO on maailman johtavan palmuöljytuotannon sertifiointijärjestelmä, joka edistää palmuöljyn vastuullista tuotantoa.

Myös vastuullisesti kasvatettu palmuöljy on joutunut suurennuslasin alle tiukempaan tarkkailuun. Monesti yritykset, jotka haluavat käyttää palmuöljyä tuotteissaan siirtyvät ensin vastuullisesti kasvatettuun vaihtoehtoon. Valitettavasti on paljastunut, että vastuullisesti kasvatettu palmuöljy ei olekaan aina tuotettu ongelmattomasti tai sertifikaatin mukaisesti.


Palmuöljyn tuotannon seuranta ei ole helppoa ja tuotantoketjuihin on päätynyt lopulta ei vastuulliselta kasvatusalueelta tuotettua öljyä. RSPOn toimintaa sekä kriteerejä on myös moitittu löyhiksi, jolloin epäilykselle on enemmän tilaa.

Mitä kuluttaja voisi tehdä?


Itse olen huomannut, että boikotointi on ollut minulle ehkä paras vaihtoehto. Monet yritykset ovat tietoisia siitä, että asiakkaat alkavat tietoisesti karttamaan palmuöljyvalmisteita ja yrittävät kaikkensa, että heidän yrityksensä näyttää paremmalta asiakkaiden silmissä. Monet markkinoivat vastuullista palmuöljyä, joka on heidän mielestä kaiken kaikkiaan paras vaihtoehto niin luonnolle kuin ihmisillekin. En valitettavasti usko tähän, sillä näen tällaisten yritysten tekevän vain kaupallista voittoa edelleen huonolla vaihtoehdolla.


Palmuöljyvapaa tuote voi myös joutua tarkastelun alle, sillä tuottaja ei välttämättä täysin tiedä raaka-aineen tuotantoprosessista tarpeeksi eli jos tuote on valmistettu toisesta lähteestä, saattaa sinne prosessin aikana joutua palmuöljyn jäämiä. Omien shampoopalojen kehityksessä olen joutunut poistamaan raaka-aineita, jotka eivät joko olleet täysin palmuöljyvapaita tai että tuotantoa ei voi varmistaa. Tuottajan on pitkälti luotettava raaka-aineiden tuoteselosteeseen, vaikka siinä ei voi olla 100% varma raaka-aineen tuotannosta. Ainoastaan tiukan tuotantotarkistuksen jälkeen, raaka-aineiden valmistaja voi saada sertifioinnin kutsua tuotteitaan täysin palmuöljyvapaiksi.


Suomessa on toistaiseksi ollut varsin tarkka ainesosien määräykset pakkauksissa, joten kuluttajana kannattaa lukea ainesosat tuotteen kyljestä. Elintarvikkeet ovat helpommin tunnistettavissa palmuöljyn nimen muodossa, mutta kosmetiikassa nimet voivat olla aikalailla mitä vain (katso listaus ylempänä tai lähteistä). Ekologisin ja taloudellisen teko on edelleen ostaa raaka-aineet sellaisenaan ja valmistaa itselleen ruoat sekä muut tarvikkeet, kuin ostaa valmishyllyltä keksipaketin tai valmisruoan.


Uskon siihen, että mitä useampi ihminen on tietoinen palmuöljyn kasvatukseen liittyvistä ongelmista, sen useampi yrittäjäkin pyrkii vaihtamaan sen toiseen vastuullisempaan ainesosaan.


Lähteet:







369 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Tarina

Comments


bottom of page