top of page

Shampoopalojen maailmanvalloitus

Miksi shampoopalat ovat tulleet jäädäkseen?

Shampoopalat eivät ole mitenkään uusi keksintö, mutta ovat ehdottomasti nousemassa monien suosioon. Itselläni pulloshampoon vaihto palaan tuntui luontevalta, sillä olin valmis siirtymään ekologisempaan elämäntyyliin. Kokeilujen myötä tiedän myös kaikki raaka-aineet, jotka sopivat juuri minun hiuksilleni ja tiedän mitä raaka-aineita pitäisi välttää myös shampoopaloissa.


Shampoopalojen hyvät ja huonot puolet


Minusta shampoopaloissa on paljon enemmän positiivisia puolia kuin negatiivisia, varsinkin jos vertaa nestemäiseen versioon. Listasin muutamia asioita, joissa palat voittavat nestemäisen shampoon:

  • Ei vettä, ei säilöntäaineita. Tämä on yksinkertainen asia, jossa piilee suurin ongelma, nimittäin veden käyttö. Nestemäiset shampoot ovat enimmäkseen vettä, jotta sitä olisi helpompi ottaa pullosta käsiin ja hiuksiin. Pulloshampoot eivät olekaan kalliita, sillä maksat periaatteessa vedestä, johon on lisätty peseviä aineita ja muutama muu raaka-aine tukemaan koostumusta. Ja jotta shampoota voi käyttää, vesipohjaisiin tuotteisiin on aina lisättävä säilöntäaineita, jotka saattavat aiheuttaa ärsytystä tai allergiaa iholla. Palashampoossa ei ole yleensä ollenkaan vettä, koska palan on tietysti pysyttävä kiinteässä muodossa toimiakseen. Tämä takaa sen, että käytettävät raaka-aineet ovat tiiviisti pakattu, jolloin kulutuskin pienenee.

  • Ei muovia. Muovipakkaukset ovat vallanneet maailman sillä huonolla tavalla eli sitä löytyy aivan kaikkialta roskan muodossa. Muovi keksittiin toisenlaiseen monimuotoiseen käyttöön, mutta nykyinen kertakäyttökulttuurin aikaan muovi on lähes aina vain välikätenä. Shampoopala ei vaadi oikeastaan mitään pakkausta, mutta jotta logistiikka toimii, niin se vaatii pakkauksen joka suojaa palaa kolhuilta. Siksi monet käyttävät usein pahvipakkauksia, jotka ovat kierrätettävissä tai kompostoitavissa.

  • Ei vuotavia pakkauksia. Minulle on käynyt monet kerrat niin, että laukun pohjalla on nestemäinen shampoopullo vuotanut, vaikka olisi vielä erikseen muovipussin sisällä. Miksi siis käyttää monta muovipakkausta päällekkäin kun voi sujauttaa palan rasiaan ja menoksi? Shampoopala totisesti voittaa logistiikan mennen tullen, niin lähellä kuin pidemmilläkin ulkomaanmatkoilla!

  • Luonnolliset raaka-aineet. Useimmat shampoopalat sisältävät enemmän luonnollisempia raaka-aineita kuin nestemäiset versiot. Shampoopaloissa on myös eroja, sillä osa saattaa olla lähes samanlainen ainesosiltaan kuin nestemäinen versio, mutta muutettu kiinteäksi muodoksi. Joten olen huomannut, että ainesosalistaa on syytä lukea ennen palan ostamista.

  • Riittoisuus. Shampoopalan riittoisuus saattaa tulla monelle yllätyksenä, sillä pienestäkin palasta riittää ja riittää yhä uusia pesukertoja. 80 g shampoopala korvaa noin kolme pulloshampoota, mikä säästää ennen kaikkea luontoa ja myös hyllytilaa kylpyhuoneessa. Tämä on hyvin yksillöllistä, että kuinka usein hiukset pesee ja kuinka pitkät hiukset ovat, mutta pidemmän päälle shampoopala on riittoisampi ja täten myös edullisempi vaihtoehto nestemäiselle versiolle.


Huonoja puolia on minun hankala keksiä, mutta muutama vinkki shampoopalaan liittyen tuli mieleen:

  • Ainesosat. Kaikki shampoopalat eivät ole kaikille sopivia, siksi suosittelen tutustumaan ainesosiin etukäteen. On olemassa saippuapohjaisia ja tensidipohjaisia (eli synteettisiä) shampoopaloja. Forget me not kuuluu jälkimmäiseen, eli tensidipohjaisiin, sillä sen pH-arvo on lähempänä ihoa ja hiuksia (pH 5) kuin saippuapohjaiset shampoot (pH yleensä 9). Jokainen on erilainen ja toiselle saippuapohjainen sopii hyvin, mutta toiselle ei välttämättä ollenkaan. Siksi suosittelen aina kokeilemaan, jonka kautta tietää omien hiusten tarpeen paremmin ja osaa yhdistää ne itselleen sopiviin ainesosiin.

  • Säilyttäminen. Joillekin saattaa tulla ongelmaksi shampoopalan säilytys, sillä se vaatii hieman enemmän huomiota kuin nestemäinen shampoopullo. Shampoopalan pitää päästä kuivumaan pesujen välissä ilmassa tilassa. Mikäli shampoopala jää vetiselle alustalle, niin ainesosat liukenevat siihen, joka pehmentää palaa ja täten kuluttaa palaa nopeammin. Hyvä ja kuiva alusta on paras vaihtoehto esim. luffan päällä. Tai jos ei ole tasotilaa, niin verkkopussi toimii hyvin palan kuivattamiseen.

Paluuta nestemäiseen shampooseen ei enää ainakaan minulla ole.


Miksi palat ovat tulleet pysyäkseen?


Shapoopalojen monet hyvät puolet takaavat mielestäni tuotteen suosion. Myös ekologisuus ja muovittomuus on monelle yhtä tärkeä kriteeri, jota minusta ei voisi korostaa liikaa. Elämässä kaikki on kiinni tottumuksesta. Jos olet tottunut pesemään hiuksesi pulloshampoolla koko elämäsi, saattaa vaihto tuntua ehkä jopa epäilyttävältä, mutta kokemuksesta voin sanoa että paluuta nestemäiseen shampooseen ei enää ainakaan minulla ole. Shampoopalan viehätys on minusta jatkuvaa ja on aina mielenkiintoista nähdä laajan valikoiman erilaisia vaihtoehtoja, joista varmasti joku sopii juuri omalle hiuslaadulle. Muutos on aina vaikeaa, mutta ilman sitä emme voisi tehdä parempia päätöksiä itsemme tai toisten puolesta. Tule siis mukaan shampoopalojen maailmanvalloitukseen ja katkaistaan muovin turha käyttö!


-Jaana

50 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Tarina

Comments


bottom of page